Nieuwsgierige geest en baanbrekend werk

Vanaf het prille begin wordt Heel aangedreven door een nieuwsgierige geest en baanbrekende innovatie. Het bedrijf werd opgericht in Berlijn in 1936 en zijn oprichter, Dr. Hans-Heinrich Reckeweg, was een creatieve en leergierige persoon. Als arts en homeopaat ontwikkelde hij niet alleen nieuwe geneesmiddelen met behulp van puur natuurlijke stoffen. Hij bereidde ook de weg voor een therapeutische aanpak, gebaseerd op het gebruik van deze natuurlijke geneesmiddelen om het lichaam zijn zelfregulerende mechanismen te helpen activeren.

Reckeweg nam er echter geen genoegen mee om alleen maar vast te stellen dat zijn geneesmiddelen en therapieën werkten - hij wilde ook weten waarom. Wetenschappelijk onderzoek naar natuurlijke geneeskunde werd een onmisbaar deel van waar het bij Heel allemaal om draait. Dankzij deze onderzoeksgedreven focus en innovaties in de ontwikkeling van producten en therapeutische oplossingen, kon Heel blijven groeien en bloeien: het bedrijf verhuisde in 1954 naar Baden-Baden in Zuid-Duitsland en werd een deel van DELTON in 1977.

Sindsdien zetten we onze groei en internationalisering gestaag voort. Vanuit onze hoofdzetel in Baden-Baden (Duitsland) werken we samen met dochterondernemingen en distributiepartners over de hele wereld. Onze oprichter was ervan overtuigd dat natuurlijke geneeskunde een belangrijke rol kan spelen in de gezondheidszorg. Zijn visie maakte de weg vrij voor een moderne geneeskunde - en Heel blijft in de voorhoede van deze ontwikkelingen staan.

 • 1936: Biologische Heilmittel Heel GmbH wordt opgericht

  Biologische Heilmittel Heel GmbH wordt opgericht

  in Berlijn/Duitsland door Dr. Hans-Heinrich Reckeweg. Reckeweg is een arts en pionier: hij is nooit tevreden met bestaande therapieën, maar is altijd op zoek naar iets beters om zijn patiënten te behandelen. Zijn visie: “Ooit zal ik de brug bouwen tussen homeopathie en klassieke geneeskunde.” Hij noemt het bedrijf HEEL, een acroniem voor HERBA EST EX LUCE – “De geneeskracht van de plant komt voort uit het licht.”
  1936
 • 1937
  1937: Productportfolio groeit, eerste geneesmiddel in tabletvorm

  Productportfolio groeit, eerste geneesmiddel in tabletvorm

  De eerste jaren worden er tal van nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld. Sommige ervan behoren nog steeds tot de meest succesvolle producten van Heel, zoals Traumeel®, Gripp-Heel® en Zeel®. De eerste geneesmiddelen in tabletvorm, Diarrheel® en Engystol®, komen ook op de markt.
 • 1946: Een nieuw begin voor Heel in Triberg

  Een nieuw begin voor Heel in Triberg

  Na de Tweede Wereldoorlog vinden het gezin Reckeweg en Heel een nieuw onderkomen in Triberg in het Zwarte Woud. Waardevolle formules en homeopathische moedertincturen worden gered uit de ruïnes van Berlijn. Reckeweg herstelt zijn privépraktijk en het bedrijf wordt nieuw leven ingeblazen.
  1946
 • 1948
  1948: Reckeweg werkt een innovatief therapeutisch concept uit

  Reckeweg werkt een innovatief therapeutisch concept uit

  Reckeweg ontwikkelt het concept van Homotoxicologie, gepubliceerd in MMW. Reckeweg H-H. Austauschwirkung, Homotoxine und Krankheitsabschnitte an den Geweben der drei Keimblätter. 1952; (12):549-556. Homotoxicologie wil het natuurlijke, zelfregulerende vermogen van het lichaam benutten. Veel aspecten van het concept werden intussen bekrachtigd door de huidige baanbrekende wetenschap.
 • 1954: Heel verhuist naar Baden-Baden

  Heel verhuist naar Baden-Baden

  Vanwege de ongemakkelijke geografische ligging van Triberg, verhuist het bedrijf naar Baden-Baden. Wanneer de moeilijke verhuizing achter de rug is, wordt de productie hervat met 15 medewerkers.
  1954
 • 1957
  Vanaf 1957: Heel-Symposia in Baden-Baden blijven groeien

  Heel-Symposia in Baden-Baden blijven groeien

  1948: Reckeweg houdt het eerste Heel-Symposium in Hotel Adler in Triberg. In de loop der jaren groeit het symposium uit tot een gevestigd evenement voor specialisten. Het aantal deelnemers neemt voortdurend toe - van ongeveer 60 deelnemers in 1957, tot 500 artsen enkele jaren later.
 • 1959: Eerste "Injeel" ampulgeneesmiddelen

  Eerste "Injeel" ampul- geneesmiddelen

  Injeels (Injectiebehandelingen van Heel) verwijzen over het algemeen naar een reeks één-component homeopathische potenties in ampullen voor injectie.
  1959
 • 1963
  1963: Nieuw hoofdkantoor geopend in Baden-Baden

  Nieuw hoofdkantoor geopend in Baden-Baden

  Door de aanhoudende groei moet het bedrijf op zoek naar een nieuwe en ruimere locatie. In 1961 wordt er een pand gekocht in Baden-Baden en Heel verhuist in 1963 naar zijn nieuwe hoofdzetel. Friedrich Doerper, de schoonzoon van Reckeweg, gaat aan de slag bij de onderneming.
 • 1968: ‚Duits Medisch Tijdschrift‘ over Traumeel®

  'Duits Medisch Tijdschrift‘ over Traumeel®

  Het "Deutsches Medizin Journal" (Duits Medisch Tijdschrift) wijdt als eerste algemeen medisch tijdschrift een artikel aan Traumeel® en de werking ervan. Het artikel kreeg de titel "Het gebruik van Traumeel® zalf in de orthopedische kliniek" en doet verslag van een klinisch onderzoek en het therapeutische succes van Traumeel®.
  1968
 • 1969
  1969: Zeel® wordt het eerste homeopathisch geproduceerde geneesmiddel tegen artrose op de markt

  Zeel® wordt het eerste homeopathisch geproduceerde geneesmiddel tegen artrose op de markt

  De marktintroductie van Zeel® vormt een mijlpaal in de behandeling van artrose met natuurlijke geneeskunde.
 • 1977: Overname van Heel door DELTON AG

  Overname van Heel door DELTON

  Het familiebedrijf wordt overgenomen door DELTON uit Bad Homburg. Samen met Logwin AG is Heel intussen een van de economische succesfactoren van DELTON.
  1977
 • 1986
  1986: Wetenschappelijke publicatie over de doeltreffendheid van Gripp-Heel® en Engystol®

  Wetenschappelijke publicatie over de doeltreffendheid van Gripp-Heel® en Engystol®

  Het magazine "Arzneimittelforschung" (Geneesmidelenonderzoek) publiceert een artikel, getiteld "De invloed van homeopathische producten op het fagocytische vermogen van granulocyten" met onderzoeksresultaten van de geneesmiddelen Gripp-Heel® en Engystol® van Heel. Het effect werd onderzocht door middel van in-vitro-tests en in gecontroleerde single-blind proeven.
 • 1989: Klinische studie toont doeltreffendheid van Traumeel® zalf aan

  Klinische studie toont doeltreffendheid van Traumeel® zalf aan

  De eerste double-blind, placebo-controlled klinische proef met Traumeel® levert indrukwekkende resultaten op: In vergelijking met de placebo leidt Traumeel® tot een aanzienlijke verbetering van de beweeglijkheid en vermindering van de pijn na een acuut enkelletsel.
  1989
 • 1998
  1998: Dubbel-blind, gerandomiseerde klinische studie met Vertigoheel®

  Dubbel-blind, gerandomiseerde klinische studie met Vertigoheel®

  Een artikel gepubliceerd in de American Medical Association Journal "Archives of Otolaryngology - Head and Neck Surgery" vergelijkt in een studie het effect van betahistine met dat van het multi-component geneesmiddel Vertigoheel®. De studie toont aan dat Vertigoheel® even efficiënt is als een standaardtherapie.
 • Personeelsbestand van Heel bereikt 1.000 werknemers

  Betrokken medewerkers vormen de sleutel tot succes. De aanwerving van de 1000e werknemer is niet alleen een teken van de voortdurende groei van Heel, maar ook van zijn aantrekkingskracht als werkgever.
  2002
 • 2003
  2003: Lancering van Neurexan®

  Lancering van Neurexan®

  Lancering van Neurexan® voor de behandeling van slaapstoornissen en stressgerelateerde agitatie. Neurexan® verovert al snel een aanzienlijk marktaandeel en wordt een van de meest succesvolle geneesmiddelen van Heel. Momenteel is dit het best verkopende natuurlijke geneesmiddel in het stress- en slaapsegment in Duitsland.
 • 2006: Meer dan 8 miljoen verkochte Traumeel® verpakkingen/jaar

  Meer dan 8 miljoen verkochte Traumeel® verpakkingen/jaar

  In 2006 werden voor het eerst meer dan 8 miljoen Traumeel® verpakkingen per jaar verkocht. Traumeel® kent succes op 50 markten over de hele wereld en is populair bij topsporters en Olympische teams.
  2006
 • 2008

  Productiecapaciteit in Baden-Baden breidt uit

  Heel bouwt een 1800 m² grote aanbouw aan zijn productie-eenheid in Baden-Baden. Het creëert zijn eigen productiefaciliteit voor plantaardige moedertincturen en breidt zijn totale productiecapaciteit uit. De natuurlijke geneesmiddelen van Heel worden vervaardigd volgens de huidige farmaceutische normen en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.
 • 2009: Recordaantal van 100 miljoen ampullen vervaardigd

  Recordaantal van 100 miljoen ampullen vervaardigd

  Heel wordt wereldwijd marktleider voor homeopathisch vervaardigde ampullen.
  2009
 • 2011
  2011: 75e verjaardag

  75e verjaardag

  75 jaar Biologische Heilmittel Heel GmbH.
 • 2012: TAASS-studie

  TAASS-studie

  De Traumeel® in Acute Ankle Sprain Study (TAASS) bevestigt dat Traumeel® (crème en gel) even efficiënt is als diclofenac gel voor de behandeling van pijn en voor functieherstel bij acute enkelletsels.
  2012
 • 2015
  2015: MOZArT proef voorgesteld op EULAR

  MOZArT proef voorgesteld op EULAR

  Klinische gegevens die worden bekendgemaakt op het 2015 European League Against Rheumatism (EULAR) congres tonen aan Traumeel® en Zeel® T van Heel al na amper drie injecties een statistisch significant effect hebben op kniepijn door artrose, dat bij de meting na 99 dagen nog altijd aanhoudt. Het effect van deze behandeling is vergelijkbaar met andere intra-articulaire behandelingen met een goed veiligheidsprofiel. De MOZArT proef is de eerste dubbel-blind, gerandomiseerde, gecontroleerde studie naar de werkzaamheid en veiligheid van intra-articulaire injecties van Traumeel® en Zeel® T in vergelijking met een placebo.